2015/06/23

LES NOIES DE LA TORRASSA, 60 ANYS DESPRÉS...

 Mirant la foto, a l'esquerra la Carme Penedès i al seu costat, l'Antònia Torrens, a Torre Barrina, 2015. Davant de la seva foto de fa 60 anys, al carrer Santiago Apòstol de la Torrassa guarnit per Festa Major al 1955.


El passat diumenge 14 de juny, el grup Memòria de Barri de la Torrassa i el Punt Òmnia JIS-ARRELS van ser convidats a passar una petita mostra fotogràfica sobre la història dels barris de la Torrassa i Collblanc, a la Torre Barrina dins de la seva programació audiovisual amb motiu de la XXI Festa de la Diversitat de l'Hospitalet, celebrada com sempre dins de la Festa Major del districte.

-Aprofitem per agrair l'interès de l'AMPA de l'escola bressol La Casa del Parc al convidar-nos a mostrar les exposicions del Mosaic del Barri i de Memòria de Barri dins de la seva carpa, i a realitzar la projecció a Torre Barrina-.

La selecció de fotografies presentada per l'ocasió va ser d'unes 45 instantànies des de l'any 1923 fins a l'any 1975, ordenades cronològicament: totes, fotografies publicades al Bloc Memòria de Barri a la seva secció de Galeria Fotogràfica, que des de la seva posada en marxa a l'any 2008 porta ja recollides unes 300 fotografies cedides per veïns i veïnes de Collblanc i la Torrassa.

Com estàvem pràcticament en família, vam fer una fotografia molt especial d'una foto de l'any 1955 de les Festes Majors de la Torrassa, on surten dos veïnes, fotografiades al carrer Santiago Apòstol, guarnit per l'ocasió.

Vam convidar, 60 anys després, a les mateixes veïnes a tornar a fotografiar-se amb elles mateixes. Aquestes veïnes formen part del Memòria de Barri de la Torrassa, són la Carme Penedès i l'Antònia Torrens i precisament aquell dia una d'elles, la Carme en feia 81 anys, així que va ser un regal d'aniversari molt especial.

Us deixem amb la fotografia de dos noies de la Torrassa, que ho continuen sent i amb una amistat que el temps no ha posat a prova. 

Moltes gràcies per compartir-ho plegades! Un enorme plaer.




2015/06/12

RECORDS D'INFANTESA DEL VEÍ LUÍS IGLESIAS


El túnel que comunica la Torrassa
 amb Santa Eulàlia per sota les vies. (Foto: A. Torrens, 2015)
 
Hem rebut al Punt Òmnia de la Torrassa la visita del senyor Luís Iglesias, un veí que fa molts anys que viu a la Torrassa i que ha volgut col-laborar amb el nostre bloc, recordant les seves vivències i ens ha explicat coses que ens han semblat prou interessants per comentar-les.
    
Un túnel sota les vies.

El senyor Luís va néixer a Santiago de Compostela l'any 1939. Quan tenia 2 anys, la seva família es va instal-lar al barri de la Torrassa i és aquí on ha transcorregut tota la seva vida. Quan era jovenet, -10 o 11 anys-, ell amb un grup d'amics del barri, entraven d'amagat per una porta de fusta que, - fins fa poc temps encara hi era, - dins de la casa de la Ronda de la Torrassa nº 123, que és la que va donar nom al nostre barri.  Quan eren a dins, diu que al fons a l'esquerra hi havia una porta de ferro tancada, però coneixien una veïna que vivia a la casa i els hi obria aquesta porta. No els deixava mai sols, perquè estava prohibit que hi entrés ningú, però per l'amistat que tenien les famílies i per la curiositat dels nois els hi permetia.

Entraven en un passadís molt llarg que passava per sota  de les vies i que desembocava a Santa Eulàlia. Hi havia llums per tot aquest camí, també trobaven tota mena d'objectes, com: cantimplores, fusells i coses que devien ser de la passada guerra, a més, per les parets hi havia moltes pintures i quadres. Jo per curiositat, he anat a Santa Eulàlia i he vist aquesta porta de ferro que ens ha esmentat el senyor Luís, al carrer Salvadors. Des de la carretera de Santa Eulàlia es veu perfectament. Acabada la guerra, al barri hi va haver molta gent que es dedicava a l'estraperlo i aquest  túnel era un lloc on podien amagar els sacs de menjar que quan passaven els trens els hi tiraven, es clar que havien de ser persones de la casa que coneguessin aquest lloc i tinguessin la clau por poder entrar-hi.
   
Ens ha dit que ell juntament amb el seus amics,  havien explorat tot el barri i que hi havia molts refugis. Aquí mateix on ara hi ha el Punt Òmnia n'hi havia un, al carrer mossèn Jaume Busquets- abans Boada- també, així com d'altres que eren per tot el barri. Per aquelles persones que no hagin viscut la guerra civil del 36, els vull dir que eren moltes les famílies que quan sentien el avions sobrevolant Barcelona, anaven a refugiar-se en aquests llocs perquè es sentien més segurs, tot i que no sabien si quan arribessin a casa la trobarien en runes. No tothom hi anava però majoritàriament eren moltes i molts els veïns que es trobaven allà.

A banyar-se al rec del Canal de la Infanta.

El senyor Luís explica que hi havia alguns nois que a l'estiu, els dies de festa, s'anaven a banyar al rec, - el canal de l'Infanta- que passava per Santa Eulàlia, es trobava a la sortida del metro on hi havia un descampat molt gran. Estava prohibit jugar a pilota i banyar-se en aquest lloc, i és comprensible, perquè l'aigua era molt bruta, i és que baixaven animals morts com: porcs, conills i d'altres bèsties, però ells allà s'ho passaven molt be i no veien el perill, això que en aquest lloc, hi va morir ofegat un noi de la Torrassa. Un dia va passar la policia i els hi va prendre la roba, els nois mig despullats van anar a la comissaria a buscar-la i allà els hi van donar una forta reprimenda. Aquest canal té 17 kilòmetres entre Molins de Rei i Monjuic i actualment només hi ha 1,4 kilòmetres al descobert des de Molins de Rei i Sant Feliu de Llobregat. Al peu adjuntem unes fotografies antigues.
   
Aquest senyor, recorda que a la Torrassa hi havia torretes molt boniques  amb jardí, que malauradament han estat enderrocades per fer-hi blocs de pisos: Al carrer Santiago Apòstol, a la Plaça Espanyola, al carrer mossèn Jaume Busquets, a la Ronda de la Torrassa i moltes més. És trist que no s'hagi conservat un patrimoni que teníem i que algú no preveiés que aquest barri quedaria com actualment és, un barri arquitectònicament empobrit.

Antònia Torrens

1919. Dones en un pont del Canal.
Font: La Vanguardia digital. 
 
Tram sense cobrir del Canal a Sant Feliu,
entre horts i fàbriques. Font: La Vanguardia. 


 


2015/06/09

VISITA A L'ARXIU HISTÒRIC DE L'HOSPITALET: EL PASSAT ÉS PRESENT


Amb motiu del dia internacional dels arxius, el dia 5 de juny el Punt Òmnia JIS-ARRELS va participar d’una visita guiada a l’Arxiu Municipal de la Ciutat, dins d’una jornada de portes obertes adreçada a tota la ciutadania. 

Hi vam anar les veïnes habituals del bloc ‘Memòria de Barri de la Torrassa’  i també les veïnes assistents al Punt que treballem la història de la ciutat, aquest any amb el projecte transversal i compartit ‘Amb nom i veu de dona’. La visita va començar a les 12h i la Pepa ens va anar mostrant a un nodrit grup de 20 persones totes les dependències on es conserven els documents de l’Arxiu Municipal. Ens van explicar aspectes de conservació documental com la temperatura adient i les condicions de les càmeres, així com també el circuit que ha de seguir un document des de la seva donació fins a la seva conservació, catalogació i la seva posada a punt per a la consulta. Tot un llarg i laboriós procés on cal molta feina i moltes mans!!!

La visita a l’Arxiu ens convida a tot@s a una reflexió: la importància de preservar la nostra memòria, la nostra història local i en definitiva el nostre patrimoni col.lectiu. Ens agrada allò que vam llegir com a títol d’una jornada (també d’arxius, de la Fundació Cipriano García), “el dret ciutadà de conèixer el passat”. Ho reivindicarem,)

Salut i força!