2012/10/23

UNA PASSEJADA PEL BARRI: BAR LOS PAJARITOS



El dia 1 d'Octubre d'enguany, (2012), uns quants integrants del Grup Memòria de Barri de la Torrassa, vàrem anar a fer una visita a un establiment anomenat “Bar Los Pajaritos,” que és propietat de la família Mateu i que es troba al carrer Santiago Apòstol cantonada amb la Rambla Catalana.
La senyora Maria Mateu Gaya juntament amb les seves filles Teresa Sardà, Rosa Mª Sardà i la seva néta Miriam Biener Sardà, ens van atendre molt bé donant-nos tota mena d'explicacions, ja que elles estan al front del bar en el que també serveixen dinars.
Creiem que després de més de 50 anys de servei al nostre barri, mereixien que els tinguéssim en el nostre bloc.
Segons ens han explicat, quan ells van agafar el bar el dia 6 de Maig de l'any 1960, ja feia uns anys que el regentava un altre propietari.
Ens van donar facilitats per retratar les diverses fotografies antigues que tenen exposades al local i que podeu veure en el nostre espai de fotografies antigues del bloc; una de les que acompanya aquest escrit en el que es veu un cotxe, ens van dir que l'any 1960 aquest taxi, juntament amb un altre, eren els únics que hi havia a la Torrassa. 

Text: Antònia Torrens
Fotos: Ramon Aguilera

 

12 comentaris:

benito ha dit...

Me agradad molts,jo conexia aquet bar soc fill d'el barri,recodo quan esfeia la trobada de tots els amics dèls,usells els dumenge al mati ,que es cumpraben i es venian tots els usells, i la gen tambe compreben,canaris caderneres ,trevesas ,pinxans ,verderols ,es un record molt bonic

pepa ha dit...


Mi llegada desde Extremadura a
l'hospitalet fue en el año 1967 en
la calle rosellon. Alli pasé mis
primeros 8 años de mi vida en
cataluña pero al marchar no me
quise alejar y me quedé en sans
así que no he dejado de pasear por
el barrio. pepi

victoria ha dit...

Llevo viviendo en Riera Blanca 33 años y la verdad el otro día pasé por delante de este bar y me fijé de que tendría que llevar mucho tiempo abierto y por lo que acabo de leer tiene ya 50 años de apertura, tiempo de sobra para que los dueños tengan la suficiente edad de jubilarse, como así ha sido.
Victoria

Anònim ha dit...

Benvolgudes senyores de Memòria de Barri,

Estava mirant informació sobre les masies de L'Hospitalet a l'altre bloc sobre la ciutat, al Wordpress, sobre les aproximadament 120 que hi havien a tota la ciutat fins els anys 50-60, sí 120!. Parlo de l'època quan l'ajuntament feixista -que en massa aspectes i temes va fer un mal enorme i irreparable a la ciutat i als seus ciutadans- va destruir salvatgement tant de patrimoni arquitectònic valuosíssim de l'Hospitalet.

Mirant un llistat de les masies que hi havien al barri de Collblanc-La Torrassa, he vist que hi teníem una que es deia Cal Tom, una altra la Torre Vermella i Ca l'Abdó del "Burro". Tenen vostès cap informació, fotos, etc sobre aquestes masies?

Moltes gràcies per tot el que fan pel barri.

Cordialment,

Luis, veí del barri.

Grup Memòria de Barri de La Torrassa ha dit...

Benvolgut Luis,

Disculpa en primer lloc que et responguem amb tant retard.

Pel que fa al tema que ens demandes, no sabem dir-te res ara mateix, però ens has estimulat a buscar informació dobre el tema i el que poguem descobrir t'ho farem saber a tu i a tothom.

Salutacions ben cordials i gràcies per les teves amables paraules,

Grup Memòria de Barri

Anònim ha dit...

Sres. de Memòria de la Torrassa,
Moltes gràcies per la seva atenció.

El que deia de les masies ho vaig trobar aquí: http://lhospitaletdellobregat.wordpress.com/

Em va sorprendre -i també em va corprendre- que no en quedés cap rastre d'aquestes masies del barri ni dels seus habitants, ni tan sols el nom d'un carrer o un paratge. Suposo que van desaparèixer als anys 50-60, encara que no ho sé de ben segur.
Segurament algun dels nostres veïns més grans té una foto d'alguna d'aquestes masies al calaix.

Salutacions.

Luis.

antònia ha dit...

A l'atenció del Sr Benito que el dia 24 d'Octubre ens va deixar un escrit que li
contestem tot seguít:

Sr. Benito, estem molt contents que li hagi agradat la menció que fem en el nostre bloc de l'història del bar “Los Pajaritos”; era just que ho féssim. Li agrairíem que ens fés partícep d'aquells bons records que ens explica, venint-nos a fer una visita al Punt Omnia de la Ronda de la Torrassa, 105, 3e planta, qualsevol dilluns al matí a les 12, perquè són aquests records dels veïns com vostè, els que recollim en el bloc.
Esperem ben aviat la seva visita.

GRUP DE MEMÒRIA DE BARRI DE LA TORRASSA.

benito ha dit...

hola amics soc ,el benito quan pugui pasare a fer una visita per recordá coses del barri,me agrada molt tota l'a feina que feu tots plegats ,es molt bona ,gracies per tot ,

antònia ha dit...



En resposta al senyor Luís que ens demanava l'ubicació de unes masies que fa uns anys eren a Coll-Blanc Torrassa i que han desaparegut, em complau fer-li saber que he trobat el lloc on eren i vull comunicar-li.
Cal Tom - i tambè Ton- era al carrer Rosselló, entre Mare de Deu dels Desemparts i Rbla. Catalana.
La Torre Vermella estava a la Riera Blanca.- no explica a quina alçada.-
Ca l'Abdó del Burro era a la Riera Blanca- Ronda de la Via.-
Aquesta informació la he trobat al Centre d'Estudis de l'Hospitalet, on tenen una relació de totes les Masies de l'Hospitalet i que es troba a La Tecla Sala.
Antònia Torrens

Unknown ha dit...

Hem pasat grans tardes en aquest Bar, Visca la Tere i tota la seva familia!!

Salva ha dit...

Aunque los cambios de domicilio van dejando en la penumbra caras, situaciones, conocidos, lugares y toda clase de momentos vividos, he de decir que muchas veces pasaba por este bar y la amabilidad siempre fue el primer regalo.
Vivía en R.Campalans... en aquellos tiempor Onésimo Redondo, enfrente de la fábrica de botellas.
Quizás por proxímidad anduve por los bares adyacentes a mi casa pero recuerdo muy bien haber estado en multitud de ocasiones en este establecimiento.
Gracias por tan bello recuerdo.
Salva

Anònim ha dit...

Benvolguda Antònia Torrens i senyores del grup,

Moltes gràcies pel seu amable ajut. En quant pugui, vaig pel Centre d'Estudis i miro a veure si tenen informació i fotos d'aquestes masies del barri.

Buscarè també informació per a veure quina és la masia que encara resta -bastant amagadeta- al passatge Bonvehí, al barri.

Tenen vostès algun record d'aquestes masies que comentàvem i els seus habitants? Em refereixo a alguna vivència o record, alguna informació o anècdota.

De nou, gràcies,i encarides!

Luis.