2018/06/13

EN RUTA: ABANS I ARA PER LA TORRASSA


All-focus

Us fem cinc cèntims de la Ruta Abans i Ara per la Torrassa protagonitzada per  les companyes i companys dels espais Memòria de Barri i Aprèn Recordant  que van sortir el passat dilluns 28 de maig amb els seus mòbils,  a retrobar-se amb les fotografies del passat. Fotografies del Pont d’en Jordà i de la Ronda de la Torrassa, localitzant on eren les cases que ja no hi són: com Can Jordà on actualment hi ha la seu de la Seguretat Social al barri, o com l’antiga casa de la família Sanmartí. Fotografies del que queda de la Casa de la Torrassa, -coneguda per les nenes del barri com la ‘casa trencada’, ens recorda una veïna que passa en el mateix moment que disparem la càmera del mòbil-, i  que conté les runes del Castell de Bellvís.

All-focus
Fotografies de l’antic Camp de la Llum on actualment hi és l’Ambulatori. Fotografies de la inesgotable Plaça Espanyola i dels carrers Progrés i Llobregat, on al primer continuen les casetes d’en Borràs i al segon, l’antiga Caserna militar del barri acull actualment entitats socials.

 All-focusAll-focusAll-focus

Passejar pel barri tractant de retrobar la fotografia antiga que portem impresa en un paper, quaranta, cinquanta o setanta anys després és un viatge en el temps molt especial. I la gent  del barri amb la que ens anem trobant pel camí s’uneix al viatge, i comencen a florir entre totes els records sobre un passat tant present…

All-focus
All-focus
All-focus 

Al carrer Llobregat, just al davant de les antigues casernes el Joan Plà ens recorda el nom de la farmàcia més antiga del barri i que encara porten els nets de ‘la Lola’. 

I seguint el passeig pel mateix carrer Llobregat just al davant de la Casa dels Cargols, recordem l’antiga Fàbrica Les Vidrieries de la que ara no queda res i en el seu lloc hi ha una oficina municipal de l’habitatge que amaga un parc infantil. 

I arribant a la cantonada on s’enfila el carrer Mas, els veïns assenyalen l’esgarrifós record d’un antic ‘paredó’ d’afusellament, ja que ens trobem a un barri molt castigat pels bombardejos durant la Guerra Civil i on la repressió posterior fou especialment cruel.

…To be continued: això no s’ha acabat!




All-focusAll-focus


 All-focusAll-focus
 All-focusAll-focus
Recordem que les fonts de les imatges antigues es corresponen amb: Bloc Memòria de Barri (que enguany celebra el seu 10è Aniversari); web Portal d’Imatges de l‘Arxiu de l’Hospitalet; web Galeria de Fotos del CELH; i la increïble web de l’Hospitalet de Llobregat-Imatges retrospectives d’una ciutat del Luis Bagan.




4 comentaris:

Argi Giron ha dit...

Muy interesante el trabajo que estamos haciendo sobre Memoria de Barrio de Collblanc La Torrssa
Reconfortante pasearse por estas fotografias que nos traen el pasado

Argi Giron

8 de octubre 2018

Grup Memòria de Barri de La Torrassa ha dit...

Un matí mol aprofitat, mol divertit i mol instructiu.
Amb un grup que no cal cambiarlo per res.
Comentaris, fotos, rises i caminades pel barri.
Barem teni moltes oportunitats per apendre algo de l'historia del tros D'Hospitalet on ens situem.
Sens va fer el matí mol curt i mol instruit, poc temps per contempla'el Castell de Bellvist (encara no s'ha derruit, pero poc li falte). L'em trobat en mol mal estat, cobert per una especie de malla o xarxa de colo' verd.

flora ha dit...

En ei mes de MAYO ei grpo de MEMORIA DE BARRI se organizo una escrursion por el barrio de la TORRASSA en ia cual estubimos tirando fotos en ia cual comprobamos un antes y un despues como a cambiado el barrio habia muchos edificios que ya no esisten pues ya hay bloques de pisos .
Pasamos todo el grupo una mañana muy agradadle con unas fotografias estupendas entre ellas las del puente de hierro de las vias del tren que se pueden ver en el blo de MEMORIA DE BARRI DE LA TORRASSA COLLBLANC

FLORA RODRIGUEZ JUAN

Argi Giron ha dit...

Muy interesante el trabajo que estamos haciendo sobre Memorias de Barrio Collblanc La Torrassa.
Reconfortante pasearse pr estas fotografias que nos devuelven el pasado
Argi Giron

8 de octubre 2018