2009/06/05

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE HISTÒRIES DE COLLBLANC LA TORRASSA AL CCCT


Des de l’Ajuntament de l’ Hospitalet, i amb una salutació de l’Alcaldessa Núria Marín , impresa al tarjetó, vàrem ser convidats a l'acte de presentació del llibre “Històries de Collblanc- La Torrassa", de Inocencio Salmerón i Vargas .
L’ acte va tenir lloc el divendres 8 de maig passat, a las set de la tarda, al Centre Cultural Colblanc-la Torrassa, del c/Mare de Dèu dels Desamparats, 87.

Nosaltres com a alumnes de Punt ÒMNIA JISARRELS la Torrassa, vàrem parlar d'aquesta fita tant important que es presentava al públic, amb el llibre del senyor Inocencio Salmerón i Vargas. El Punt Òmnia va considerar molt interesant la divulgació de la recerca històrica, per la qual cosa vam ser-hi present i recollir informació, per la propera sortida de la revista periòdica "Els Nostres Barris".

La sala, molt ben acondicionada per aquest acte, es va omplir de persones grans i petites nascudes al mateix barri de Collblanc -la Torrassa, amb la presència destacada de la televisió de l’Hospitalet que abans de començar l’acte li feren una interviú
Les persones que formaven la taula van ser, el senyor Pere Según, regidor del barri, el senyor Francesc Xavier Menéndez, Cap de la Secció de Patrimoni Cultural de l´Ajuntament de l´Hospitalet de Llobregat i el senyor Inocencio Salmerón, autor del llibre. Tot seguit, el senyor Según i el senyor Menéndez van presentar al senyor Inocencio Salmerón i Vargas, el qual de manera esquemàtica va justificar el perquè del llibre, el temps dedicat a documentar-se, a escriure´l, així com el temps que va trigar per que l´hi publiquesin. Posteriorment va llegir la cronologia dels fets més significatius continguts al llibre.
Això va donar entrada al col.loqui del públic, molt interessat, que no parava de fer preguntes contestades per l’autor.

Donava la impresió que els assumptes es tractaven en general, sense voler personalitzar. L'autor del llibre, també va aclarir que molts informes foren extrets en un temps en que la política, i la religió, eren assumptes pels que s’hi "caminava de puntetes” per motius d’Estat.
Les intervencions cada vegada més interessants, eren per aclarir conceptes com:
-Un senyor que, havent nascut a la Torrassa, es trobava que pertanyia a la parròquia de Collblanc. La explicació aclaridora del senyor Salmerón fou que només existia la de San Ramon Nonato. Per tothom dins Collblanc-la Torrassa
-Altre intervenció també interesant preguntava: Com és que l’Esglèsia Avangèlica situada al carrer del Rosselló 102, entre ronda de la Torrassa i passatge de Pons , no consta en aquest llibre, sent que per aquelles dates ja tenia servei de culte?.
-Una altra de les preguntes referents al llibre va ser:
Si constava l'existència al carrer del Rosselló, d'un col.legi dirigit per capellans,conegut com "el centre"?. Per ser, cremat en temps de guerra i que permet pensar que fos conduit per religiosos, ja que un germà nostre, de nom Vicenç Silvestre, hi havia fet la comunió. Aquests col.legi estava situat a la confluència amb el passatge del Xiprer.
La resposta, feta amb puntualitzacions i detalls històrics per part del senyor Salmerón va conduir a un col-loqui cada vegada més interessant, amb la presència d'un senyor conegut com “el Tonet del Xiprer” que pel fet d'haver nascut enfront d'aquest lloc, va aportar un gran interès amb les seves puntualitzacions sobre aquest tema.

S’ hi notava un creixent interès per escoltar les paraules que de manera espontànea feia servir el senyor Salmerón per ampliar amb més detalls les suggerències que li plantejaven els assistents a l'acte.

Després de les intervencions entraren pel tema dels terrenys perduts constantment per l’ Hospitalet en conjunt, a favor de Barcelona. Ens va explicar que foren el resultat de permutes de terrenys, per serveis hospitalaris i de bombers, entre d’ altres. El regidor del districte, finalment va indicar a les persones interessades en obtenir el llibre, que fessin el seu pas cap a l’àrea de cultura, on podrien trobar-lo.
Per últim, voldria apuntar la manca d´informació de la presentació del llibre al Diari Informatiu de la Ciutat L´Hospitalet en els números més propers a la diada de l´acte.
Ramón Aguilera


2 comentaris:

Anna María ha dit...

Per casualitat, vaig descobrir aquest bloc, i al veure el nom d'Aguilera, vaig recordar les fotos de la meva joventut i de casament, em va donar alegria.
Fa dos anys, vaig tornar al meu lloc de naixement, al Sud, i... Tornar a veure on vaig créixer i vaig aprendre tot el que es, va fer que em sentís bé, porto un temps fent un bloc, amb tots aquells records i va ser buscant fotos que els vaig trobar.

Avel.lina ha dit...

ANA soc la esposa del AGUILERA estiC, molt contenta que recordis las fotos que et vas fer a la bOtiga eSperem veura algun dia la foto del teu cassament una forta abrassade. de RAMON AGUILERA I AVELINA. GRACIES