2011/06/27

LES FESTES MAJORS ALS NOSTRES BARRIS: DE SANTS A LA TORRASSA. Per Maria Aracil.


Foto: Carrer Santiago Apòstol de la Torrassa guarnit per festes. Dècada dels 50. Cedida per la Lourdes (de l'antic Celler del c/Holanda).
Les festes Majors als nostres barris: de Sants fins a la Torrassa.
Els meus records se'n van cap a la meva adolescència. El meu cervell va volant cap a les tardes de les festes i les trobades amb els amics. Ja amb el meu marit que aleshores era el meu nuvi, van ser els millors anys de la meva vida. Recordo els carrers guarnits amb guirnaldes, fanalets, banderetes i d'altres objectes similars. També recordo les grans portalades a l'entrada dels carrers. Recordo les reunions mensuals dels veïns per enraonar sobre la forma de repartir-se els treballs i també les nits que marxàvem a les tantes a dormir, doncs un d'ells era el pare del meu marit, i a la fi tot quedava enllestit pel gran dia de la inauguració.
Aquell dia tota la veïnada anàvem de vint-i-un botons. Per la nit ens anàvem a dormir rendits de tant ballar ... I així tota la setmana la passàvem entre balls i jocs, com les famoses carreres de sacs; el joc de trencar l'olla -que amb els ulls tapats, havies de donar unes voltes i amb un pal tractar de trencar-la d'un cop i tot el que hi havia dins, caramels, cèntims o regals eren per a tu-. També hi havia el bingo, tarda de cinema, xocolatada... I per les nits, totes de ball, amb orquestres i els cantants de l'època.
Acabades les de Sants, començaven les d'Hostafrancs; no eren tan famoses com les de Sants, ni les de Gràcia. També hi havia les de la Bordeta, Santa Eulàlia i la nostra Torrassa. ... I d'altres barris! Cada dos mesos o poc més, teníem festes a un o altre barri de Barcelona. Llàstima que durant uns anys aquestes festes les van abolir, no sé la raó, però per sort les hem tornat a recuperar encara que no són el mateix ...Pot ser, és que tot i tots, hem canviat!
Maria Aracil

1 comentari:

Luis ha dit...

Hola,... he fet això sobre les festes de la Torrassa, espero que et porti bons records,...

http://lhospitaletdellobregat.wordpress.com/2011/09/18/quatre-artistes-de-les-festes-de-la-torrassa-1942-1963/