2011/06/23

LES REVETLLES DE SANT JOAN i DE SANT PERE


Amb aquest record de les revetlles a la Torrassa, el Grup Memòria de Barri aprofita per desitjar-vos una molt bona festa de Sant Joan!
LES FESTES DE SANT JOAN I DE SANT PERE
Els anys 40, 50 i part dels 60, a la Torrassa la festa de Sant Joan es celebrava molt, i era esperada amb il-lusió sobretot per la canalla ja que s' ho passaven molt be anant durant tot el dia per les cases recollint objectes i mobles vells per cremar-los a la nit en les fogueres que es feien als carrers.Tothom hi volia participar, n'hi havien moltes, ja que al haver tants camps era molt fàcil trobar l'espai adient, cosa que ara seria molt difícil pel perill que el foc podria ocasionar a les vivendes properes. Els petards es tiraven dins de la foguera i els seus espetecs s'escoltaven durant vàries hores. També es donaven voltes al voltant del foc cantant i rient. No podia faltar el moscatell i la tradicional coca que es feia a casa, però que es portava a coure al forn, perquè eren poques les famílies que podien coure-la a casa, ja que no disposaven de forn.
La vetllada s'allargava fins ben tard, ja que la festa propiciava que els veïns estiguessin al carrer i ho celebressin conjuntament. Mentrestant la canalla s'ho passava tan bé, que no trobava l'hora d'anar a dormir.En aquells temps, he de ressaltar que hi havia un bon veïnatge, tan en les ocasions festives com en les necessitats que qualsevol veí pogués tenir en un moment donat.
Per Sant Pere, -que abans era festiu-, també se'n feien de fogueres:tot i que n'hi havien menys, la gent ho seguia celebrant amb petards, coques, moscatell etc., però la festa no tenia tan ressò com la de Sant Joan. Actualment el dia de Sant Pere al no ser festiu, quasi bé passa desapercebut.
Antònia Torrens

1 comentari:

Roman ha dit...

M'ha agradat molt i molt l'escrit. He recordat la cançço de la meva infànciam, en ekl meu cas no a l'Hospitalet sino al poble sec, però no sencera, tan sol recordo:
Elñs esclops de Deu
els portava San Joan
Sant Pere li va al darrera
amb el trico trico tra..
Algú la recorda sencera?
Gràcies
Roman
http://appelantur.blogspot.com.es