2009/03/02

CORAL INSTRUCTIVA "L'UNIVERS"

L'Univers en una excursió a Tremp l'any 1951. Aquesta totografia a estat cedida per Antònia Torrens.


Foto dels cantaires de la Societat Coral "L'Univers" col-locats davant de la porta del seu local a la Plaça Espanyola de la Torrassa l'any 1930. Foto cedida per la Sra. Mercedes Coloma i publicada alTOT L'Hospitalet nº 113 de l'any 1987.

L’any 1926 la Societat Coral Instructiva L’Univers, entitat fundada feia una quinzena d’anys a Hostafrancs, va decidir instal-larse a l’edifici de la Plaça Espanyola nºs 8 i 9, el qual reunia les condicions idonees por posar-hi: billars, el cafè-bar, el teatre i un lloc de reunió i distracción del veinatge obrer, ja que en ell, l’aficionat a l’esport, a la colombòfila i els escacs tenia el seu lloc.

El repertori de la Societat Coral, eren majoritariament les composicions de Josep Anselm Clavé. Les excursions colectives eren freqüents pels pobles de Catalunya, on en ocasions actuaven conjuntamente amb els cors locals, ja que en aquella època la majoria de pobles de Catalunya tenien la seva Coral, les quals malauradament quasi be totes han desaparegut.
Les audicions de sardanes i els concerts populars que es celebraven amb freqüència a la Plaça Espanyola, també les organitzava l’Entitat.

En el curs escolar 1929-30 funcionava una escola primària per a nenes, a la que assitien un centenar d’alumnes. Hi havia un projecte de que fos totalmente gratuït per a les filles dels socis de l’Univers.
Durant la guerra civil, els centres republicans i culturals van ser ocupats per les noves autoritats. Entre aquests centres es trobava la Societat Coral Instructiva L’Univers, que fou ocupada militarment per “La Bandera de Oviedo.”
En 1940, en l’antic Univers s’hi va instal-lar Tito Llorens Serrat, obrint un bar, el qual perquè no desentonés amb les seves grans dimensions, el va batejar amb el nom de “Gran Bar Llorens”.

Després de la guerra civil, l’Univers es va ubicar en el Bar Espanyol, situat en el nº 24 de la mateixa Plaça Espanyola.
Però ja no va ser el mateix, perquè llavors només era un Cor d’en Clavé, que oferia serenates de caramelles la nit de Pasqua Florida a la llum de les torxes, a les cases benestants de l’Hospitalet, les quals previamente havien donat el seu consentiment. Els diners que es recollien, ajudaven a l’Entitat a organitzar per a la Pasqua Granada o sigui la 2ª Pasqua, una sortida de 2 dies per els socis a llocs com: Andorra, La Molina, L’Espluga de Francolí etc. etc.
Aquesta copa, fou lliurada per l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat l’any 1935, al Sr. Rafael Torrens Prandi, soci de l’Univers, amb motiu d’haver guanyat un premi en un campionat d’escacs, com així consta en un gravat que hi ha a la copa.

Antònia Torrens