2024/07/29

RUTA PER COLLBLANC: PATRIMONIS INVISIBLES

Imatges de la Ruta per Collblanc compartida per les Noies de la Torrassa de @memoriadebarri i les alumnes de 6è curs de l’escola pública Ernest Lluch, els passats dies 6 i 7 de juny. Aquesta ruta pel barri de Collblanc és el primer any que l'hem fet al llarg de dos dies: el dia 6 de juny amb la classe de 6è A i el dia 7 de juny amb la classe de 6è B.

Vam seguir un itinerari pel barri de Collblanc dividit en 5 etapes:

1-Antic cinema Joventut (actual teatre)
2-Mercat de Collblanc
3-Gratacels de Collblanc
4-Parc de la Marquesa (i refugi de la Torre barrina)
5-Plaça de les germanes Ocaña (mestres de l'escola Moderna de la Torrassa)


Patrimonis invisibles: Durant els dos dies de Ruta les nostres veïnes Emilia Marco i Agustina Sánchez ens van fer viatjar en el temps explicant-nos com era el carrer Joventut antigament i vam recordar la importància dels antics cinemes al barri, amb les seves sessions contínues, plenes de records amb olor i sabor a entrepà dins de la sala.
Al mercat de Collblanc, l'Angelita Vilaplana i la Conxita Algarra ens van fer recordar els antics 'xarlatans', uns venedors ambulants amb molta xerrera que eren capaç de vendre de tot. Es va recordar també quan les famílies portaven els seus fills a veure els animals que es venien a l'exterior del marcat. L'Angelita és una veïna que va compartir els records de la seva antiga parada de venda de pollastres dins del mercat.

Davant del gratacels de Collblanc vam enfilar la vista cap al cel i obrir la boca quan vam repassar quatre dades apreses gràcies a la nostra veïna Roser Pinyol, la nostra guia favorita al barri del gratacels. Fins aquest moment, tot patrimoni d'en Ramon Puig i Gairalt, l'important arquitecte de l'Hospitalet.

A continuació vam arribar-nos al Parc de la Marquesa on el Rafael Algarra ens va introduir la importància cabdal que va tenir la lluita veïnal per aconseguir el Parc que avui dia podem gaudir tothom. Vam recordar també la figura de l'Eugènia Casanovas, la marquesa que dona nom al Parc i que en realitat, no era pas marquesa. Vam recordar també davant de la Torre Barrina l'existència d'un antic refugi antiaeri que en realitat s'hauria d'haver obert al públic després de rehabilitar i que aquestes promeses polítiques se les endugué el vent i encara som una ciutat, l'Hospitalet, sense aquest tipus de memòria ni cap refugi de la guerra rehabilitat.

I per acabar, ens vam reunir a la plaça de les germanes Ocaña, mestres de l'Escola Moderna de la Torrassa, per recordar que lo millor de la nostra escola actual és herència d'aquestes escoles lliures que vetllaven per una educació integral i que posaven els nens i nenes al centre, per construir una societat igualitària, més justa i lliure, en definitiva un món millor. La nostra Sara Mejuto va llegir amb mestria i cor la lletra de l'himne de l'escola Moderna de la Torrassa.
Vam estar parlant sobre l'escola d'abans i la Consol Castilllo va recordar amb molt d'afecte el seu antic mestre Emili Calduch, un mestre diferent durant el franquisme, que ensenyava als nens i nenes sense càstigs: un mestre bo.
Per finalitzar, amb els professors i alumnes de l'escola Ernest Lluch vam debatre sobre la importància dels valors heretats d'escoles com la Moderna de la Torrassa: valors universals que cal continuar somiant i defensant per fer un món com cal.

Sou molt grans, veïnes de totes les edats! Salut, memòria i barris)

1. Recordant l'antic Cinema Joventut (actual teatre)

2. Records del Mercat de Collblanc

3. Pujant la vista pel Gratacels de Collblanc

4. Recordant la lluita veïnal pel Parc de la Marquesa i l'antic refugi de la Torre Barrina


5. Celebrant la memòria de les germanes Ocaña i l'Escola Moderna de la Torrassa.
I un homenatge pels mestres bons)








2024/07/11

VISITANT EL PATRIMONI: EL GRATACELS DE COLLBLANC

El passat dimarts 9 de juliol vam fer una vista per conèixer el patrimoni dels nostres barris. En aquest cas, el Gratacels de Collblanc. Una visita molt especial de la mà de la veïna i historiadora Roser Piñol, a les Noies de la Torrassa, que formen part de @memòriadebarri.

Moltíssimes gràcies, Roser! Una visita molt especial recorrent la història d’aquest edifici singular que en el seu dia va ser el gratacels més alt de tot l’Estat i que actualment està engolit per la resta d’edificacions del barri de Collblanc. Una de les recompenses va ser arribar-nos fins al seu terrat des d’on es divisen unes vistes espectaculars de tota la ciutat i més enllà.

Una menció molt especial a un dels seus veïns il.lustres, el mestre Comas: un mestre bo. Resta pendent encara senyalitzar la biografia de moltes d’aquestes persones i fer-ne memòria i homenatge.

Salut, memòria i barris.








2024/07/01

BENVINGUT, JULIOL

 En memòria de la nostra veïna Montserrat Santmartí.

 

  ...I al mes de juliol entrem! Aquesta fotografia de l'arxiu familiar de l'Antònia Torrens ens recorda que la festa major del barri de la Torrassa era al juliol. 

La imatge va retratar un instant d'aquesta festa al carrer Santiago Apòstol al 1954. "A la fotografia podem veure: l'Antònia Torrens, la Carme i l'Amadeu Panadés, la Montserrat Santmartí, entre d'altres veïnes del barri. La foto portava el segell de l'Estudi fotogràfic Arroyo, de la Ronda de la Torrassa, 126", ens va explicar l'Antònia Torrens.

Salut i barris!