2009/05/11

L'AMOR AL NOSTRE IDIOMA


La llengua és la característica més potencial d’un país, i per tant mereix ésser respectada. Despreciar el propi idioma és renegar de la pàtria i de la familia, és ofendre la dignificació del verb, part essencial de la nostra vida i clara expressió dels més íntims sentiments.
Qui menyspreï el seu idioma s’oblida de la propia dignitat i descendeix a una categoria miserable. Negar la virtut del llenguatge és no creure en la perfecció de l’home.
Hi ha res més elevat que estimar el nostre idioma amb un amor veritable? Envers ell estem obligats a la més sagrada gratitud i al més preuat respecte.
Amb l’idioma es comprenen les gents i es transmeten els afectes. Així l’amor de l’un va al altre sense cap esforç i amb la més franca generositat.
Parla la llengua dels teus pares i venera-la perquè la parlin els teus fills, si compleixes aquesta missió et faràs digne i respectaràs així mateix els costums del teu país. Això no vol dir que haguis de depreciar els altres idiomas, estudia i parla els que et siguin més convenients.
En les teves habituds donaràs preferència a la teva parla, això és , en la família, en els negocis, en les converses amicals. I aquesta preferència no és per desprestigiar els altres idiomas sinó que, en fer-ho aixì, a més de complir un deure, expressaràs amb més claredat els pensaments i els afectes del cor.
Si despulles el llenguatge de tots aquells mots grollers i de lletja vulgaritat, seràs agradable als quí t’escoltin. La bellesa en el parlar consisteix en saber dir paraules honestes sense intercalar-hi mots denigrants. Guarda’t de la blasfemia i et posaràs en el lloc dels escollits.
Per parlar bé no cal pas cap sacrifici, solament la voluntat et proporcionarà el goig de saber fer ús amb noblesa d’aquest instrument que ens és dat per expressar els més íntims sentiments.
Antònia Torrens
Aquest escrit és molt antic i és d’un autor anònim.


6 comentaris:

PINTORES AL BARRI ha dit...

Aquesta persona anònima estimava molt el seu Païs i gràcies a moltes com ella la llengua catalana s'ha anant mantenint malgrat els atacs que ha patit al llarg de la nostra història.
I en aquesta era globalitzadora en la que en una sola família poden convergir vàries llengües (la del pare, mare, entorn social) la nostra bona disposició cap els joves ha d'estar dirigida a que parlin el major nombre de llengües, que adoptin com a pròpia la que puguin i que respectin totes les altres.
Marian

antònia ha dit...

Marian, M'ha fet molta il-lusió que hi hagi persones com tu que verdade-
rament estimin el nostre idioma i que el valorin com es mereix perquè en l'època en que estem cada vegada es parla menys. Només has d'anar al metro i t'entristeix molt veure que pràcticament només el parles tu.

Antònia Torrens

Anònim ha dit...

En un barri com aquest, no tenir present -tant a nivell lingüístic, com històric i molt especialment, a nivell cultural- als moltíssims ciutadans que parlen castellà i que tenen una cultura mestissa entre els seus llocs d'orígen i Catalunya, em sembla d'una falta de visió, d'una miopia terrible...A la cultura catalana, i a l'hospitalenca en particular li costarà molt car aquest menyspreu!, encara que sigui un menysteniment inconscient, innocent: i sinó temps al temps...Un exemple d'aquesta ignorància i fredor envers els altres, envers els que formen part del nostre món cultural i social és l'Editorial Efadós, que publica llibres sense pensar pas en les manifestacions culturals dels immigrants que, per reduïdes que siguin, ens parlen també de nosaltres -dels catalans d'ara, no dels mixtificats de les darreries del segle XIX, o inicis del XX-, completen el quadre de la catalanitat d'avui en dia, la que és producte de la història. ORIOL, veí de Collblanc-La Torrassa

Anònim ha dit...

Parla la llengua dels teus pares i venera-la perquè la parlin els teus fills, si compleixes aquesta missió et faràs digne i respectaràs així mateix els costums del teu país. Això no vol dir que haguis de depreciar els altres idiomas, estudia i parla els que et siguin més convenients.

Anònim ha dit...

aquest anónim anterior va dirigt a el Oriol . solsament llegin aquest fragment es sificient per contestar.

antònia ha dit...

Sr. Oriol, respecte al seu comentari sobre "L'amor al nostre idioma," no hi ha en aquest escrit cap menspreu envers ningú -cosa que no puc dir de vosté envers nosaltres- ans als contrari, en ell es donen uns bons consells perquè els ha segueixin tothom, sigui quina sigui la seva parla, l'escrit no anomena cap idioma en concret, així és que qualsevol se'l pot fer seu. En quan a que sembla que no sabem la realitat de La Torrassa, s'equivoca i molt, ja que la majoria d'integrans dels que fem aquest bloc, som nasquts en aquest barri, tenim mes de 75 anys i podem donar rao de les diferens èpoques que hem viscut .En aquest escrit, no tenia cap sentit explicar el que vostè diu que hem obviat, ja que hi han altres apartats en el bloc, on es comenta el desemvolupament de La Torrassa en els últims anys. Esperem seguir treballant perquè es vagin coneixent amb detall tots els aspectes de les diferent èpoques i que considerem siguin d'interès.
A vegades veiem fantasmes on no n'hi han.

Antònia Torrens