2010/08/02

ITINERARIS URBANS: Fotografiant L'ABANS i L'ARA a La Torrassa



El dilluns 21 de juny de 2010, el Grup Memòria de Barri vam sortir al carrer per iniciar la recerca fotogràfica de "l'Abans i l'Ara" al barri de La Torrassa. Durant tot l'hivern vam estar classificant les fotografies en blanc i negre publicades a la Galeria Picasa enllaçada al Bloc, i vam seleccionar les que ens servirien de model per tractar de localitzar-les en l'actualitat.
Aquest és el primer dels itineraris previstos, després d'agrupar les fotos sobre el mapa del barri. En aquesta ocasió es van fotocopiar i revisitar les localitzacions següents: 1) l'antiga Torre de'n Jordà -actual oficina de la Seguretat Social-; 2) les cases del carrer Holanda; 3) la font del carrer Santiago Apostol; 4) la cantonada dels carrers S.Apostol amb Holanda.

Com diu la cançò: "pel camí, jo m'entretinc...", així que ens vam trobar amb la primera de les sorpreses agradables de la jornada: xerrar amb la senyora Maria Morata, una de les veïnes més antigues de la casa de la cantonada S.Apostol amb Holanda, que va explicar-nos part de la història del que actualment és una de les cases més boniques del barri. La casualitat va fer que aquesta veïna reconegués al Ramon Aguilera, fotògraf de La Torrassa al llarg de tota la seva vida al Foto Estudi Aguilera, i que li mostrés un retrat que aquest li va fer en el passat i que encara conserva.



Podeu gaudir del reportatge fotogràfic de la jornada a http://picasaweb.google.com/memoriadebarri , i també dels vídeos publicats al Canal de Vídeo del Grup a http://www.youtube.com/user/memoriadebarri

Al setembre rependrem l'actualitat i us mantindrem ben informats. L'objectiu -el somni-, és aconseguir muntar una exposició amb el resultat de la recerca.

Molt bon estiu a tothom i bona memòria! Salut i fins ben aviat!

Grup Memòria de Barri La Torrassa

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Benvolgudes senyores,
Moltes gràcies per tot el que feu!, ho dic en nom de tots els veïns del barri, molts sabem el que feu i ho apreciem.
Cada barri de cada ciutat i poble de Catalunya deuria tenir persones com vosaltres que expliquessin els seus records i les seves vivències, fins i tot escrivint llibres: memòries, autobiograies i relats curts sobre episodis de la seva vida, o sobre la seva vida completa, que són molt valuosos pels veïns, de debó, i molt més important, òbviament, treballs científics: historiadors, antropòlegs i sociòlegs que analitzessin la història completa de cada barri, per ajudar-nos a entendre tots els processos, els socials, culturals, econòmics, de gènere i polítics...Si així fos -com de fet passa a Europa, a la major part de països europeus cada poble i cada barri té uns quants historiadors, i per decissió dels polítics, sí, hahahaha!-, que tindríem un país molt i molt diferent del que tenim els catalans: tindríem un país culte, educat, amb individus respectuosos amb els que són de fora i amb els de dins, reflexius, creatius, curiosos de la cultura i del passat.

Ah, que no se m'oblidi: podríeu posar més fotos al blog de carrers del barri?, us estaria molt agraït, m'agradaria conèixer com era el carrer Salvador Seguí i voltants als 50, la Riera Blanca i rodal al mateix període...

Gràcies.

Pedro R., veí del barri (38 anys)

Anònim ha dit...

Nice page. Waiting for you to continue the topic.

Avril Swenson
escorts local

Grup Memòria de Barri de La Torrassa ha dit...

Hola Pedro, els comentaris que ens has fet, ens donen més forces per seguir endavant en la nostra tasca, ja que la fem amb tota la il-lusió perquè ens estimem el barri.
Sobre les fotografies que ens demanes del carrer Salvador Seguí, en aquest moment no en tenim cap, però no deixarem d'intentar trobar-les.

GRUP MEMORIA DE BARRI LA TORRASSA

Ramon ( Aguila Negra) ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
maria ha dit...

Apreciat company Pedro,sóc Maria una de les integrants d´el grup (memoriadebarri) ,hem rebut el teu comentari la qual cosa ens ha alegrat molt al trobar-lo en el nostre BLOC: això ens dona ànims per continuar amb la nostra tasca, els meus companys també t´envien unes notes i salutacions,espero continuarem en contacte. Afectuosament Maria...

maria ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Ramon ( Aguila Negra) ha dit...

Contestant a un jove de 38 anys per nom, Pedro R.que va tenir la gentilesa d'escriure'ns a Memoria de Barri. la Torrassa. Anima molt saber que, els nostres treballs els segueixin persones com vostes. Pot ser, que ja coneixi lo que li explicaré ara, referent a la Riera Blanca: Aquesta riera l'hi varen possar "blanca",perquè en el seu curs recollia la pols de totes les bóviles que fabricaven peçes de terrissa com càntirs, i demés. Així mateix- Collblanc - agafa Coll de pujada,o coll,i Blanc de plè d'argila blanca. Com que ja sap la nostra adressa com a veí del barri,espero que tornem a contactar.ET SALUDA
Ramon Aguilera

Anònim ha dit...

Benvolgudes senyores i benvolgut Ramon,
Gràcies per les anotacions!!, no obstant he de dir que ja coneixia aquestes dades sobre la Riera Blanca i Collblanc, bàsicament per comentaris d'altres veïns d'edat del barri, en aquest cas concret són vells andalusos i extremenys que estimen moltíssim el barri, tot i que agrairia molt que em donguèssiu referències al respecte: llibres, articles, documents d'arxiu...Voldria una mica més: 1)Dades dels "pasillos" del barri?: any de construcció, arquitectes, promotors, motius de la peculiar estructura i altres, i també, com no?, històries personals i col·lectives de gent que hi vivia, socials, polítiques i culturals (una cosa que per mí és molt important, sobretot en parlar de patrimoni local), 2) De la CAsa del Cargol també m'agradaria trobar coses, dades històriques, llibres, articles i històries de gent, 3)si poden posar fotos del carrer Salvador Seguí i voltants, serà fantàstic!

Una forta abraçada a tots/es, i felicitats per la bona feina feta!

Pedro R.