2011/06/15

LA NOSTRA FESTA MAJOR (Trilogia-part I: D'abans i d'ara)




La nostra Festa Major:
1945-60.
D'abans i d'ara.
M’interessa molt explicar com presentaven la Festa Major, els veïns tant de Sants, com de Gràcia i Collblanc, durant els anys1945-60. Els records que jo conservo no són massa concrets doncs, el meu cabell, ja comença a platejar. En aquells temps, totes les barriades s'engalanaven de manera versemblant i planificaven las seves activitats amb les ajudes veïnals, tan físiques com econòmiques, i així administraven els cabals segons els diners obtinguts durant els dotze mesos de l'any.
El costum era omplir l'espai amb tires de papers de diferents colors i fent serrells, enganxats amb filferro d'una acera a l'altra amb una separació d'uns 25 centímetres, fins cobrir tota la llargada del carrer amb un sostre bellugadís multicolor que el vent voleiava.
A les aceres hi muntaven unes tribunes amb seients per encabir-hi 6 persones i tancaven el carrer als vehicles per poder ballar segurs, creant unes entrades i sortides amb temes diversos. Durant la claror del dia organitzaven competicions juvenils, carreres de sacs, enfilar-se per un pal molt lliscós, per aconseguir agafar un pernil lligat dalt de tot, sobre d'una taula hi posaven un gibrell ple d'aigua amb pomes flotant que només podies agafar amb les dents. Totes aquestes activitats eren controlades per un sistema de megafonia que seguien les peripècies contínuament amb comentaris i música. Després de sopar era el moment del ball amb orquestra i després prendre begudes fresques, i a continuació participar del ball del "fanalet", entre d'altres.
Si a prop s' hi trobava una plaça gran o un passeig ample, la comissió de festes llogava un envelat preciós que a més de cadires hi havien "palcos" d'abonament pels dies de festa, qui no tenia aquesta opció pagava cada cop que entrava. Era un impacte social la desfilada de noies amb vestits de nit, fent camí del bracet de la parella. El moment culminant de tot això era el ball de rams, en el que només ballaven les senyoretes que havien rebut la flor comprada per la seva parella. Finalment, la comissió subhastava "la toia" que la obtenia qui dels joves oferia més diners, amb l' honor de ballar-la sols tots dos.
Ramon Aguilera
A les fotos: Envelat a la Plaça Espanyola al 1955 i Comissió de Festa de la Torrassa 'El Entoldado', a l'any 1960.

1 comentari:

Laia ha dit...

Moltes gràcies per aquesta informació tant interessant! Seguiré atenta a les properes publicacions :)
Molta força per seguir rememoriant!