2011/07/05

LA NIT DE BRUIXES (Trilogia - Part II: D'abans i d'ara)

Sèrie: Les nostres Festes Majors____________

Il.lustració: Roman Aguilera

La NIT de BRUIXES a la Torrassa-Collblanc.
Il.lustració: Maria Aracil
No existeix una sola versió del per què de les fogueres a la nit del 23 de Juny. Els més estudiosos sobre els nostres avantpassats del neolític afirmen que ja feien els seus rituals amb foc, perquè la llum del dia començava a escurçar-se i la nit arribava més aviat, cosa que els obligava a mantenir les fogueres molt altes per evitar perills. Per tant, tot tenia una gran relació amb el solstici de l' estiu. Les fogueres al Canigó, significaven missatges de grant alegria per el final d' una bona collita!!!.
També donaven al foc el do de la regeneració, de tal manera sorgia la costum de cremar a les fogueres tot allò que ja no volien, com un símbol de renovació. Ja sabeu que segles enrere, les cases eren molt fosques i els mobles grunyien de vells, les malalties es patien a casa i els velatoris duraven dies. Així aprofitaven la nit de Sant Joan per cremar llits, armaris i calaixeres, fent fora els mals esperits que la pesta portava.
Un exemple d'aquesta purificació, encara avui es manté en la costum del jovent de saltar per sobre del focs molt lleugers, entravessant-lo per purificar els seus cossos i per tenir més salut. Després les cendres les escampaven per fer mes fèrtils les terres. Una creença molt viva era que, els focs, mantenien allunyades les criatures fantàstiques conegudes com bruixes, que sorgien i es reunien a la foscor de la nit. La meva esposa Veli, recorda que de petita, mirant les flames altes dels focs dels carrers de la Torrassa, hi veia cares monstruoses que feien xiscles estranys. Per això llençaven petards dintre la foguera i aconseguien fer-los callar.
Un altre element que adquiria virtut purificadora aquella nit era l' aigua: Els rituals de banys al mar, llacs o rius, encara avui en son un exemple, així com la creença que les aigües tenien propietats curatives en aquella nit tan especial, del 23 al 24, per això les plantes que escollim aquesta nit, tenen virtuts guaridores com la farigola, el romaní i la bervena, que proporciona fortuna a qui la troba, a més de donar nom a la revetlla.
Foc, aigua i bruixes, es barregen amb les coques, la música i els petards!!
Ramon Aguilera