2013/05/13

GRUPO EXCURSIONISTA COLLBLANCH


      Cap a l’any 1.945 fou creat el GRUPO EXCURSIONISTA COLLBLANCH amb seu al bar Sevilla de l’actual carrer del Doctor Martí i Julià número 57 per un grup d’amics i veïns dels barris de Collblanc i La Torrassa, molts d’ells comerciants, botiguers i paradistes del mercat de Collblanc.

Carnet

Logotip
Quadre en homenatge al president Josep Maria Gassó 1947

      La seva finalitat bàsicament era per a celebrar i gaudir de festes, excursions i partits de futbol en una trista postguerra en que estaven prohibides les reunions per l’autoritat dictatorial d’aquells temps.
      Coneguda familiarment com “PENYA PITO” va estar presidida durant bastant temps pel meu pare Josep Maria Gassó.

Platja d'Aro (Costa Brava) 1946
Caves Freixenet a Sant Sadurní d'Anoia 1947

      Així van poder fer excursions a la Costa Brava i Platja d’Aro, caves Freixanet de Sant Sadurní d’Anoia, Llinàs, Caldes de Montbui i Sant Miquel del Fai... Els partits de futbol els jugaven molts d’ells a l’antic camp del Torrasenc al costat nord de la carretera de Collblanc. I festes, com les de La Torrassa, al seu embalat de la plaça Espanyola.

Caldes de Montbui. La Font del Lleó d'aigua calenta 1947

Camí a Sant Miquel del Fai 1947

      Fixem-nos en els banyadors tant de les dones, cobrint més que ensenyant, com en els dels homes, amb el tronc superior del cos tapat, característics d’aquells anys quaranta. Així també dels vestits femenins i masculins de mudar.

Camp del Torrasenc 1948

Embalat de La Torrassa, a la plaça Espanyola 1948
      I que diem dels davantals que es posaven totes les dones per lluir i al mateix temps protegir els vestits. 


      Finalment el 21 d’abril de 1.950 l’autoritat va decretar la seva prohibició i el cessament de tota la junta directiva a l’assabentar-se de la seva autèntica finalitat. Fixem-nos a més a més en tots els símbols falangistes (manaven i por mots anys a l’esport –F.E.T. i de ...) i franquistes del document, així com en la frase d’acomiadament (“Por Dios, España y su ...”).

Carta d'anulació de l'agrupació per la Federació Española de Montañismo 1950Carles Gassó Tarrida