2013/12/04

ELS BUROTS



A partir de l'Octubre de l'any 1880, a la carretera de Collblanc lindant amb el barri de Sants, es van crear “els fielato”, “Burots a Catalunya. Eran el nom popular que rebien les casetes de cobro municipals sobre el tràfic de mercaderies. -fonamentalment queviures-. S'instal-laven a tots els vials d'entrada a les ciutats i feien de recaptadors de l'impost que les mercaderies havien de pagar al Municipi on entraven. La Riera Blanca era la frontera entre l' Hospitalet i Barcelona, per la qual cosa hi havia també Burots a diferents llocs, com al carrer Bassegoda/Mas, Constitució/Santa Eulalia etc.

Les casetes eren molt senzilles habitualment de fusta, tenien unes simples taquilles i a la part que corresponia a Barcelona hi havia una gran balança on es controlava el pes de les diferents matèries que volien passar d'un lloc a l'altre. Hi havia un funcionari municipal que exercia un control sanitari sobre els aliments que entraven a la ciutat. Els Burots eren molt importants per a les arques Municipals.

Els funcionaris se'ls anomenava “panotes” i vigilaven que ningú passés res d'amagat per no pagar l'impost, obrint cistelles i senalles, encara que la majoria complia amb la seva obligació. Quan es creaven situacions no gaire agradables, era quan havien d'escorcollar a les dones, perquè algunes d'elles -sabent que els homes no s'atreverian a tocar-les- s'amagaven alguns productes entre les robes i així no pagaven el que els hi pertocava. En assabentar-se l'Ajuntament, va contractar a una dona que va ser la primera burota o madrona” i funcionaria Municipal de l'Hospitalet.

Els Burots van ser molt importants, perquè inclús si es moria una persona a l'Hospitalet i la volies enterrar a Monjuic, havies de pagar una quantitat molt important pel fet de creuar aquesta frontera.

Al Desembre de l'any 1962 van ser suprimides les casetes dels Burots.

Antònia Torrens 












Foto: Web Upaya.
Burot de la Riera Blanca, entre Sants i el barri de Collblanc-La Torrassa













Foto: http://provenzana.blogspot.com.es
Arxiu Històric de Santa Eulàlia

 














Fotos: CELH
Burot de Constitució amb Riera Blanca. 1953.















Fotos: CELH
Burot de Constitució amb Riera Blanca. 1953.




















Foto:
http://barcelofilia.blogspot.com.es/2011/02/burot-de-la-riera-blanca.html
 1933.- El burot de la Riera Blanca amb forces de la Guardia Civil davant les restes d'una barricada aixecada durant els aldarulls del mes de desembre.












 Font: CELH. Carretera de la Bordeta. 1933.

















"Registro 8 Tres 'burots' (especie de aduaneros municipales) impiden que una mujer entre alimentos en Barcelona sin pagar tasas. El de 'burota', o 'madrona', fue el    primer empleo municipal para mujeres". EL PERIÓDICO

Font:
http://www.elperiodico.com/es/noticias/barcelona/mujeres-bcn-1258507

Bibliografia: 
LLibres:
-Collblanc i la parròquia de Sant Ramon Nonat de Josep M. Jordà i Capdevila
-L'Abans de l'Hospitalet