2014/10/27

JOGUINES GENDRE: UNA BOTIGA AMB MOLTA SOLERA


El senyor Joan Gendre i família

Fa uns dies, vam anar a entrevistar al senyor Manel Gendre Pons, actual propietari d'aquesta botiga que des del Novembre de l'any 1963 està al carrer Martí Julia nº 28 i que durant molts anys ha alegrat la vida a milers de nens i nenes del nostre barri.

Vam anar al seu magatzem que està en un local del carrer Rafael Campalans nº 4 i 6. Va atendre'ns amb molta cordialitat, ens va ensenyar una documentació molt interessant digna de ser exposada en un Museu per la quantitat de dades de les quals nosaltres vam aprendre un munt de coses que ignoràvem i que volem feu-vos-en partíceps.

El seu pare senyor Joan Gendre i Cardona, va arribar al barri de Collblanc l'any 1925, havent après en diverses poblacions de Catalunya l'ofici de fuster i el de reparació de bicicletes. Tot seguit va arrendar uns baixos al carrer d'Orient per establir-se al seu Taller de Construcció i Reparació de Bicicletes. Al poc temps es va casar amb la senyora Manela Pons i els dos durant tota la vida van compartir la gran activitat comercial d'aquell petit però pròsper negoci.

L'any 1929 l'increment del volum de feina que tenien els va empènyer a adquirir un local més gran al carrer Romanins 28, (actualment Martí Julià). Durant la década dels anys vint i treinta, el Taller de Bicicletes dels Gendre va tenir un gran ressò al barri. Tanmateix la casa francesa Volver, es va convertir en suministradora local dels seus productes. Veient la repercusió que tenien en el barri amb l'ús de les bicicletes, va llogar un solar sense edificar a la cantonada del carrer Campalans i el de Fortuny i el va covertir en una pista per circular amb bicicleta. Aquell lloc era conegut com el velòdrom de Collblanc i era un espai predilecte per a grans i petits ja que pagaven unes monedes pel lloguer de la bicicleta i la podien usar dins del solar una bona estona.

Quan es va declarar la Guerra Civil, la pista va ser col.lectivitzada i la terra fou convertida en horts. Va ser una època dificil ja que el suministrament de materials era molt escàs i els Gendre van haver de ingeniar-se-les per convertir en peces de recanvi fin i tot les barres de ferro dels llits i d'altres atuells.

A la mort del senyor Juan Gendre i Cardona, el negoci ha estat conduït pel seu fill, senyor Manel Gendre Pons i actualment també pels seus nets.

El senyor Manel ens va sorprendre molt amb un document que ens va dir que havien d'ensenyar als estancs per comprar tabac, perquè de no tenir-lo no te'l podien vendre, (això va ser a la postguerra), també necessitaven una llicència per poder escoltar la ràdio a casa, que en aquell temps era de gal-lena, es a dir amb auriculars, encara que hi havia molta gent que l'escoltava d'amagat i així no pagaven la llicència. Aquests documents els podeu veure més avall d'aquest escrit junt amb d'altres.

Durant la postguerra, la família es va dedicar a la venda ambulant, anant a les fires locals per diferents punts d'Espanya, portant joguines, sabó, fulles d'afaitar, bijuteria i molts més productes. Hi anaven en tren, tenien un kilomètric per viatjar i cada vegada que ho feien els hi tallaven els “kilòmetres” fets. Les joguines i tot el que portaven per vendre, també anava amb el tren. Més endavant ja llogaven un camió, però perquè la seva esposa pogués anar al costat del conductor, necessitaven tenir un permís especial.

Es van especialitzar en la fabricació de motocarros, que primer eren de pedal i més tard a motor. Els Gendre van arribar a tenir una vintena de tricicles amb conductor que llogaven a empreses del sector per fer transports.

L'any 1959, durant un temps van obrir una botiga amb articles de la seva especialitat a Barcelona, a les Galerias Astoria de la Rambla dels Estudis 113, davant dels antics i desapareguts Magatzems Sepu.

Com podeu veure la tenacitat i l'esforç d'aquesta família mereixia que el nostre bloc se'n fes ressò i ho donéssim a conèixer a tots el veïns.

Antònia Torrens

Si voleu veure més documents antics, adresseu-vos a la Galeria de fotos del nostre bloc.

 L'aniversari dels 50 anys

 La cartilla de "racionamiento"

Una fotografia de la primera moto amb sidecar del senyor Joan Gendre.
Aquesta moto li va ser requisada durant la guerra.
El "kilomètric" del que parlo en el escrit   



Foto antiga de publicitat dels motocarros


Entrevistant al senyor Manel Gendre


 
Dues veïnes de la Torrassa entrevistant al senyor Manel Gendre.


Diversos documents de la postguerra, com: el permís per escoltar la ràdio i els cupons per comprar tabac.
 

1 comentari:

benito ha dit...

aquestas cosas i recors com son les fotografies dels motocarros ,jo vaig treballa amb ells ,fen petits tramports de mobles pels veints del barri de la torrassa ,i avia un local que gojava aquest motocarros ,per totes les petites cosses ,per fer, i porta les coses ,del dia dia,com son mobles i tambe mudances quan las families canviaben de casa .Me ha agradan molts aquest records,