2024/04/12

PASSEJANT PER LA TORRASSA AMB LES REPORTERES DE CASA BOLEDA

 Dijous 11 d'abril hem gaudit d'una passejada pel barri de la Torrassa molt especial: compartint coneixement i records del barri entre dos equips de reporteres, les veïnes de Memòria de Barri de la Torrassa i les reporter@s de la Casa Boleda. 

La primera etapa de la Ruta va ser precisament la Casa Boleda, on les seves reporteres ens van explicar la recerca que porten fent per tal d'esclarir la història amb noms i cognoms d'aquesta Casa i de les persones que la van habitar, abans que esdevingués el centre que coneixem actualment. Un treball de recerca que aniran publicant a la seva revista digital i està prevista una futura exposició. 

Les següents etapes, enfilant la Ronda de la Torrassa van ser dos cases del barri malauradament desaparegudes, exemples de destrucció del patrimoni en diferents èpoques, una constant maleïda als nostres barris i ciutat. Una d'aquestes cases, Can Jordà, fou enderrocada al 1989 després d'una gran lluita veïnal i en el seu lloc actualment hi han vivendes i les oficines de la Seguretat Social. L'altra casa de la que les veïnes de Memòria de Barri van parlar és la destrucció de la façana de la Casa Santmartí. 

A continuació les reporteres van estar una bona estona davant de l'antiga Casa de la Torrassa, també desapareguda i actual Castell de Bellvís. En Rafael i la Conxita Algarra, germans nascuts a la Casa ens van explicar moltes coses sobre la seva història i va sorgir un interessant debat sobre la construcció del barri fins a l'actualitat. 

Ens va donar temps a arribar-nos fins al carrer Progrés, on les reporteres van poder parlar de les casetes d'en Borràs i de la història de la font de la Plaça Espanyola, la nostra font) La repressió durant la passada guerra civil i el càstig al que es va sotmetre el barri de la Torrassa és un tema que va fluir gràcies als testimonis del nostre veí Joan Plà. Pròximament publicarem vídeos i àudios als respectius canals d'aquest bloc. 

Llarga vida a aquestes trobades. Sou molt grans, veïnes!)

Salut, memòria i barris.

#fem15anysmemoriadebarri
Vídeos
2 comentaris:

Anònim ha dit...

Es mt bonic el que fue. 🤗

Casa Boleda ha dit...

Hola veïnes i companyes del Grup Memòria de Barri de La Torrassa. Ens ha agradat moltíssim la ruta que ens heu preparat 😀 Hem après força sobre el patrimoni que encara es preserva del barri, però també d'aquell malauradament desaparegut. Ha estat un plaer haver gaudit d'aquesta experiència amb vosaltres. Ens retrobarem. Una abraçada a totes 😊