2009/02/11

Recordant al bon mestre que va ser el sr. don Emilio Calduch i Muñoz (1908 - 1985)


-->
Més que un mestre va ser un pare i un amic per als seus alumnes. Totes les persones bones es mereixen ser recordades. No sé quines virtuts o quins mèrits ha de reunir un home dedicat a l’ensenyament, per tal de que la seva llavor de formar a futurs membres de la societat, fos tant important fins a l’extrem de que un nombrós grup d’ex alumnes es proposés de fer-li un homenatge en un luxós restaurant, en senyal d’afecte i de respecte.
Tant perfecte es va organitzar tot que, al costat del professor hi havia assegut un doctor ex alumne. Es pronunciaren paraules molt elogioses al “saber fer” del mestre, i anècdotes molt humanes. Així com també es recordà quan feia passar a la pròpia taula del mestre a l’alumne més endarrerit, a fi de que recuperés totes les lliçons mal apresses.
Hi van haver molts contactes entre alumnes per fer-li aquest banquet d’homenatge en aquest restaurant de luxe: entre tres promocions d’estudiants tot va ser tan ben preparat que, fins i tot, el doctor ex alumne assegut al costat del professor durant l’homenatge, es va cuidar de que les emocions de l’acte no afectessin la seva salut. Tot, amb el més gran dels afectes .
Del seu perfil, destacarem el cas d’algunes famílies que, personalment explicaven les seves dificultats per complir amb el pagament del mes: Anècdotes molt humanes, sobre la precarietat econòmica d’algunes famílies. Ell, escoltava amb tota atenció agafant-se la barbeta i finalment deia... No s’amoïnin; ja ho arreglarem. L’ alumne seguirà estudiant, encara que vostès no puguin pagar. Jo em deixo anècdotes que serien molt llargues d’explicar, per tant tinc l’obligació de resumir-ho. Així com també es recordà com feia passar a la pròpia taula del mestre l'alumne més endarrerit a fi de que recuperés totes les lliçons mal apreses.
Passà el temps, i uns quants ex alumnes van trobar-se posteriorment per fer-li un acte d’homenatge pòstum al mestre. Varen sol·licitar a la regidoria de cultura, la seva col·laboració per col·locar una placa del seu perfil en relleu, a la façana de l’escola; cosa que va ser denegada “per manca de recursos”.
Al mateix temps, tres promocions d’ex estudiants de manera voluntària s’organitzaren i aconseguiren reunir el suficient per tal de, finalment, obtenir el permís per col·locar la placa de manera solemne. La guàrdia urbana havia tancat el carrer al trànsit dels cotxes, per facilitar la gran afluència de persones de tot arreu que volien dir paraules d’ enaltiment als mèrits i gloses al mestre a la mateixa porta d’ entrada de l’escola. Es
van llegir unes paraules d’homentage al mestre. Això va succeïr fa 17 anys i escaig, al carr
er Progrés, 75.
I jo, tan sols voldria que el jovent d’ara si llegís aquestes lletres prengués consciència del que representaren aquests pedagogs, que es dedicaren a impartir la docència en aquell temps. Avui es parla molt de fracàs escolar, de manca d’autoritat, de pèrdua de valors, etc...
Ramon Aguilera


8 comentaris:

PINTORES AL BARRI ha dit...

Només que un dels alumnes que han passat per les meves aules durant quaranta anys em recordessi amb tanta estima com vosaltres recordeu
al mestre don Emilio ja em sentiria reconfortada.
Gràcies en nom de tots els mestres que ademés d'ensenyar hem aprés a estimar.

Marian

Miki ha dit...

Jo he tingut la Sort de ser un dels alumnes d'aquest Gran Mestre!
Així Sort en majúscules.
Et recordem Don Emilio!

Miki ha dit...

Voldria contactar amb algun alumne d'aquesta escola, ja que no sabia aixó de la plaque fins que es va possar!
Gràcies!

Avel.lina ha dit...

Spidey em rebut el teu misatge peró
tenim una dificultat i és la manca
del teu correu eléctronic
el meu és avelinasilvestreandreu@gmail.com

Unknown ha dit...

Vaig tenir l'oportunitat d'estudiar a elColegio Pompeia.
Recordo la classe d'1 d'EGB amb aquests pupitres llargs de fusta, amb el banc sense respatller, tan llargs com la taula.
Recordo també aquests dos pupitres en alt a la dreta, separats de les altres taules, el pati amb aquesta olor particular a orina, on es veia les escales estretes que donaven accés a la classe d'Emilio.
Recordo al professor Torres, cuanfo et agafava a la falda i et donava axotes al cul fins fer-te plorar, o, a la Srta Carme, que amb la seva regleta partida de fusta de el mateix color dels pupitres, et pegava al palmell de la mà si et veia parlant.
També recordo aquests càstigs on tr posaven de genolls de cara a la paret.
Afortunadament només vaig estar 1 any, 1976-77.
Una salutació.

pedro ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
pedro ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
pedro ha dit...

Me llamo Pedro Sitja y fui alumno de las escuelas Pompeya del año 1955 al 1962 y conoci al sr. Emilio pero no estaba en su clcase ,sino en la de su hermano sr.Bautistay en la dell sr. Benages.Que luego fue por su cuenta a la calle Amapolas.Tambien estaban un tal Bargallo y luego un tal Verges.Cuando llovia todoss nos juntabamos en una misma clase.Luego el sr. Bautista hizo hacer un barracon en el patio para la clase de parvulos,y el problema se soluciono.Saludo a todos que me puedan haber conocido.